Παιδίατρος

Dr Mαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD

Απαραίτητος εξοπλισμός για την «εκπαίδευση της τουαλέτας»

Συνεχίζοντας την αρθρογραφία στην παρούσα ενότητα σχετικά με την εκπαίδευση της τουαλέτας για τα μικρά παιδιά, θα γίνει μία συνοπτική αναφορά σε ένα από τα πρωταρχικά και βασικότερα σημεία της διαδικασίας: στον απαραίτητο εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί οι γονείς.

Αρχικά καλό θα είναι να γίνει κατανοητό πως ένα γιογιό δεν είναι επαρκές, καθώς ειδικά στα πρώτα στάδια κατά την εκπαίδευση της τουαλέτας συνήθως το «γιογιό πάει στο παιδί και όχι το παιδί στο γιογιό». Επιπλέον, ιδιαίτερα σε διώροφες κατοικίες η ύπαρξη δύο γιογιό, ένα σε κάθε όροφο σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση, καθώς δεν είναι πολύ βολική η μεταφορά του πάνω κάτω συνέχεια.

Όσον αφορά την επιλογή του κατάλληλου γιογιό, θα πρέπει να έχει ένα στερεό σχεδιασμό με ευρύ χείλος, μπροστινό προστατευτικό κάλυμμα και πλατιά βάση, ώστε να παραμένει στο πάτωμα όταν σηκώνεται το παιδί. Σε κάθε περίπτωση για τα πρώτα βήματα κατά την εκπαίδευση της τουαλέτας καλό θα είναι να αποφευχθούν ιδιαίτερα περίπλοκοι σχεδιασμοί καθώς δεν θα διευκολύνουν τη διαδικασία. Συστήνεται επίσης, η προμήθεια δύο ίδιων γιογιό σε σχήμα και χρώμα, ώστε να μην συνδέσει το παιδί την εκπαίδευση της τουαλέτας με κάποια χρωματική προτίμηση.

Ένα δεύτερο εξίσου απαραίτητο αντικείμενο που καλό θα είναι να έχουν προμηθευτεί οι γονείς είναι τα ειδικά σχεδιασμένα παιδικά καθίσματα που προσαρμόζονται στην τουαλέτα, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της τουαλέτας και το παιδί να χρησιμοποιεί άνετα μόνο του και την τουαλέτα των ενηλίκων. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή ώστε να επιλεχθεί ένα κάθισμα ειδικά σχεδιασμένο, που θα εφαρμόζει επαρκώς και δεν θα μετακινείται, με χειρολαβές στις δύο πλευρές ώστε το παιδί να μπορεί να κρατηθεί για να παραμένει σταθερό.

Για τις ώρες που το παιδί μετακινείται μέσα στο κάθισμα του αυτοκινήτου και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της τουαλέτας, μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτούν οι γονείς ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι, το οποίο μπορεί να σκεπαστεί με μία σακούλα. Αυτό μπορεί να τοποθετείται στο κάθισμα, σε σχέση με μία απλή πλαστική σακούλα, καθώς θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει πως το μαξιλάρι είναι δικό του και δεν θα θέλει να το λερώσει. Έτσι θα μπορέσει να κρατήσει την ανάγκη του μέχρι να κατέβει από το αυτοκίνητο, προκειμένου να διατηρεί στεγνό το κάθισμά του.

Όσον αφορά τα ρούχα του παιδιού που επιλέγουν οι γονείς για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η εκπαίδευση της τουαλέτας, καλό θα είναι να επιλέγουν παντελόνια ένα νούμερο μεγαλύτερα, προκειμένου να είναι εύκολο για το παιδί να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνο του, όταν πηγαίνει στο μπάνιο. Επιπλέον για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπαίδευση της τουαλέτας, τα ρούχα θα χρειαστεί να πλένονται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να «μαζεύουν» στο πλύσιμο και να καταλήγουν αρκετά μικρά και στενά για το παιδί. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να ντύνεται το παιδί με κοντές μπλούζες, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος να τις βρέξει, ενώ όσο διαρκεί η εκπαίδευση της τουαλέτας θα πρέπει όλα τα ρούχα να είναι απλά και ευκολοφόρετα ώστε να μπορεί να τα χειρίζεται μόνο του. Για παράδειγμα μπλούζες και φανελάκια που κουμπώνουν από κάτω, φόρμες με κουμπιά και ζώνες καλό θα είναι να αποφεύγονται, καθώς θα το δυσκολέψουν αρκετά. Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η αποφυγή των βρεφικών πανών με σχεδιασμό πάνας-βρακάκι, καθώς εάν αφαιρεθεί η πάνα αυτό θα πρέπει να συμβεί μία φορά και να μην επαναληφθεί. Η χρήση τέτοιων πανών θα μπερδέψει το παιδί κατά την εκπαίδευση της τουαλέτας και δεν θα το βοηθήσει να κατανοήσει γρήγορα όλη τη διαδικασία και το σκοπό της.

Στο μπάνιο καλό θα είναι να υπάρχει μία σειρά από αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί, ώστε να μην βαρεθεί για όσο χρόνο χρησιμοποιεί το γιογιό. Μερικά βιβλία-παραμύθια εικονογραφημένα είναι πολύ καλή λύση, καθώς θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια κατά την εκπαίδευση της τουαλέτας και δεν θα νιώσει να βαριέται και να θέλει να απομακρυνθεί από το μπάνιο. Την ίδια στιγμή το παιδί θα πρέπει να νιώσει και το αίσθημα της αναγνώρισης, κάθε φορά που χρησιμοποιεί επιτυχώς το γιογιό, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της επιβράβευσης και η ιδέα πως μέσα από την εκπαίδευση της τουαλέτας, εντάσσεται πλέον στους ενηλίκους. Έτσι μια έξυπνη ιδέα είναι να σχεδιάσουν οι γονείς έναν πίνακα και να προμηθευτούν αρκετά αυτοκόλλητα και κάθε φορά που το παιδί θα ολοκληρώνει επιτυχώς τη χρήση του γιογιό να κολλούν ένα αυτοκόλλητο. Επιπλέον αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα παιχνίδι, όπως για παράδειγμα όταν κολλήσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό αυτοκόλλητων να το επιβραβεύσουν με ένα μεγαλύτερο αυτοκόλλητο (πχ. «όταν κολλήσουμε 5 μικρά αστεράκια θα κολλήσουμε και το μεγάλο»).

Προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η εκπαίδευση της τουαλέτας θα πρέπει το παιδί να μάθει να πλένει καλά τα χέρια του, μόλις ολοκληρώνει τη χρήση του γιογιό. Ένα ωραίο κόλπο για να κατανοήσει πόσο απαραίτητη είναι η υγιεινή των χεριών, είναι να προμηθευτούν οι γονείς μικρές πετσέτες προσώπου με τους αγαπημένους του ήρωες, τις οποίες θα χρησιμοποιεί μόνο το παιδί για να σκουπίζει τα χέρια του αμέσως μετά το πλύσιμο. Επιπλέον, όσο προχωρά η εκπαίδευση της τουαλέτας καλό θα είναι να τοποθετηθεί μέσα στο μπάνιο και ένα μικρό σκαλάκι, ώστε να μπορεί να πατάει το παιδί για να ανέβει στην τουαλέτα ή να πλύνει μόνο του τα χέρια του.

Στα επόμενα άρθρα που θα ακολουθήσουν στην ενότητα για την εκπαίδευση της τουαλέτας, θα παρουσιαστούν όλα όσα πρέπει να πουν οι γονείς στο παιδί, ώστε να εισάγουν τη χρήση του γιογιό και να απομακρύνουν τις πάνες. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν εύκολοι τρόποι για να κατανοήσει το παιδί τις έννοιες του στεγνού και υγρού ρούχου προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η εκπαίδευση της τουαλέτας.

To Top ↑