
Έγινε κιόλας 3 μηνών!!
ανάπτυξη
Οι πρώτες αγωνίες και το άγχος έχουν περάσει… Και όλη η οικογένεια μπαίνει σιγά σιγά στους ρυθμούς της. Τι σημαίνει όμως η ηλικία των 3 μηνών για την ανάπτυξη του μωρού και τι έχουν να προσέξουν αλλά και να περιμένουν οι γονείς? Το μωρό στην ηλικία αυτή αρχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά!
Οι σωματικές του ανάγκες κυμαίνονται από 59-61 εκατοστά το ύψος (κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα), 5.5- 6 κιλά το βάρος και η μέση περίμετρος του κεφαλιού από 39.8-41.2 εκατοστά). Το βάρος του μπορεί να αυξάνεται ακόμη και κατά ένα κιλό κάθε μήνα, ενώ το ύψος του αντίστοιχα να σημειώνει αύξηση ακόμη και 2.5 εκατοστών. Στην ηλικία αυτή έχει πλέον αρκετά καλή αντίληψη, καθώς παρατηρεί τους γονείς, μπορεί να χαμογελά αρκετά συχνά και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με κλάματα. Λατρεύει την οπτική επαφή με τους γονείς, καθώς αρχίζει να νιώθει έντονο το αίσθημα της αγάπης, πέρα από την ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό κατακτά σταδιακά και τις πρώτες ικανότητες επικοινωνίας, καθώς μαθαίνει να κοιτάει τους άλλους στα μάτια. Η μνήμη του αρχίζει να αναπτύσσεται και είναι σε θέση να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του με ενθουσιασμό κατά την προετοιμασία του γεύματος, ακριβώς γιατί θυμάται τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το μωρό είναι πλέον ικανό να θυμάται οικεία πρόσωπα, ενώ αρχίζει και τις πρώτες επαφές κοινωνικοποίησης! Όταν βλέπει ένα γνώριμο πρόσωπο ξεκινά να χαμογελά. Δεν του αρέσει να μένει μόνο του και για το λόγο αυτό μπορεί να αρχίζει να κλαίει για να προσελκύσει την προσοχή.
Στην ηλικία αυτή, σημαντικό ρόλο πλέον κατέχει και η μουσική, αφού μπορεί να θυμηθεί έναν γνώριμο ήχο και μία μελωδία, ιδιαίτερα εάν αυτή συνδυάζεται με μία μεγάλη αγκαλιά! Σε γενικές γραμμές η ακοή του αποτελεί πια μία ανεπτυγμένη αίσθηση, καθώς μπορεί να προσπαθεί να αναζητά την πηγή ενός ήχου, ενώ και το ίδιο ξεκινά τις πρώτες προσπάθειες επικοινωνίας, βγάζοντας άναρθρες κραυγές. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν την προσπάθεια για μια πρώτη «συνομιλία», μέσω ανταλλαγής ήχων: ξεκινούν οι γονείς να μιλούν, το μωρό ανταποκρίνεται με κάποιους ήχους, στη συνέχεια οι γονείς σταματούν και το μωρό αρχίζει πάλι να βγάζει αυτές τις κραυγές.
Σε γενικές γραμμές είναι ο μήνας που αρχίζει η μετάβαση από το στάδιο του νεογέννητου, σε ένα πιο ώριμο στάδιο καθώς αρχίζει πλέον να ξεδιπλώνει την περιέργειά του για τα πάντα γύρω του, αφού μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του σταθερό και να πιάνει κάτι με τα χέρια του. Πράγματι, τα χέρια του πλέον μπορούν και ανοίγουν σε μεγάλο βαθμό δίνοντας του την ευκαιρία να αγγίξει αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του. Έτσι, ένα παιδικό παιχνίδι σχεδιασμένο κατάλληλα για την ηλικία αυτή, μπορεί για μερικά δευτερόλεπτα να συγκρατηθεί στα χέρια του ή και να βρεθεί στο στόμα του, αφού του αρέσει να βάζει στο στόμα του και να δαγκώνει οτιδήποτε του δοθεί. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι τα παιχνίδια που προσφέρονται στο μωρό να είναι κατάλληλα για την ηλικία του, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο βλάβης της σωματικής του ακεραιότητας. Ακόμη και τα διαφορετικά χρώματα και ο ήχος που προκαλεί κάθε παιχνίδι έχουν σημασία, καθώς προσφέρουν ένα πλήθος ερεθισμάτων στο μωρό. Έτσι οι επιλογές παιχνιδιών μπορεί να κυμαίνονται από διαφορετικές κουδουνίστρες, αρκουδάκια, κρίκους για τα δόντια, μουσικά παιχνίδια καθώς και βιβλία κατασκευασμένα από μαλακό υλικό, πλούσια με χρώματα και διαφορετικές εικόνες.
Η καθημερινότητά του και οι συνήθειες που ακολουθεί αποτελούν για αυτό πλέον τα πιο ουσιαστικά μαθήματα! Είναι η στιγμή που μπορεί να αρχίσει και η αλληλεπίδραση με τους γονείς, ως προς τις κινήσεις, αφού ένα εύκολο «παιχνίδι» είναι όταν βρίσκεται ανάσκελα να του δίνουν τα χέρια οι γονείς σαν να το παίρνουν αγκαλιά και εκείνο να σηκώνει ελαφρά το κεφάλι, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί. Φυσικά και όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα είναι για αυτό ένα παιχνίδι, καθώς και σε αυτή τη στάση προσπαθεί σταδιακά να σηκώσει το κεφάλι του. Είναι η περίοδος και με τις πρώτες προσπάθειες να μπουσουλήσει! Ένα άλλο παιχνίδι που επιδρά σημαντικά στην ικανότητα της μάθησης, η οποία ξεκινά να αναπτύσσεται είναι το εξής: όταν είναι ανάσκελα να του μιλούν οι γονείς ώστε να του τραβήξουν την προσοχή. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετήσουν ένα χαρτομάντηλο στο πρόσωπό του, συνεχίζοντας να του μιλούν ώστε να καταλαβαίνει πως είναι ακόμη δίπλα του οι γονείς. Τότε, σαν «απάντηση» θα αρχίσει να στριφογυρίζει, στην προσπάθειά του να διώξει το χαρτομάντηλο από το πρόσωπό του. Στα πλαίσια της ανάπτυξης των πνευματικών του ικανοτήτων, αρχίζει να κινητοποιεί τη λογική σκέψη καθώς μπορεί να κατανοεί σταδιακά την αιτία και το αποτέλεσμα. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να συνδυάσει την κίνηση των χεριών του με τη δημιουργία ήχου σε μια κουδουνίστρα. Η χρήση της πιπίλας σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να βελτιώσει την ηρεμία του μωρού ενώ πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως περιορίζει τον κίνδυνο για εμφάνιση του Συνδρόμου του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Με δεδομένο ότι η καθημερινότητα του αποτελεί πηγή μαθημάτων για το μωρό, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός προγράμματος – ρουτίνας ως προς το πρόγραμμα, προκειμένου να νιώθει την απαραίτητη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ενός προγράμματος θα το βοηθήσει να αποκτήσει την απαραίτητη ηρεμία και να κοιμάται πλέον με πρόγραμμα. Για έναν ήρεμο ύπνο είναι σημαντικό να τηρούνται και κάποιες συνήθειες όπως ο ύπνος την ίδια ώρα κάθε βράδυ, η χαλάρωση με ένα μπάνιο πριν τον ύπνο καθημερινά και φυσικά το νανούρισμα με έναν ήρεμο και γλυκό τόνο, όπως η φωνή της μαμάς. Οι γονείς μπορούν να το ενθαρρύνουν μέσα στην ημέρα περισσότερο, ώστε να παραμένει ξύπνιο και να κοιμάται καλύτερα το βράδυ. Ωστόσο δεν θα πρέπει το μωρό να είναι πολύ κουρασμένο από τα απογευματινά παιχνίδια και τις βόλτες, καθώς η κούραση μπορεί να το οδηγήσει σε υπερένταση και να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κανόνας και κανένα πρόγραμμα, αφού κάθε μωράκι είναι ξεχωριστό, έχει την δικιά του προσωπικότητα και τις δικές του ανάγκες! Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη μέθοδος, χρειάζεται απλώς χρόνος και υπομονή ώστε να βρει το μωρό τους δικούς του ρυθμούς.
Από την ηλικία των 3 μηνών και μετέπειτα, για το μωρό έχει σημασία η κάθε λεπτομέρεια, καθώς τα πάντα αποτελούν ερεθίσματα για αυτό. Έτσι, είναι η στιγμή που η μαμά μπορεί να ξεκινήσει να διακοσμεί το δωμάτιό του με έντονα χρώματα, σχέδια και μοτίβα στις κουρτίνες και στους τοίχους καθώς το μωρό θα αφιερώνει πολλή ώρα να τα παρατηρεί!

