Πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο

Η οικογένεια με τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή, σίγουρα βιώνει την πιο όμορφη περίοδο με πλούσιες εμπειρίες αλλά ταυτόχρονα και την πιο ιδιαίτερη, με πολλές αλλαγές, προσαρμογές και δυσκολίες. Σε αυτές εντάσσεται και το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο, κατά την περίοδο των διακοπών, που μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους και αγωνίας για τους νέους γονείς. Ωστόσο οι γονείς δεν θα πρέπει να παρασύρονται από την αγωνία και το φόβο, καθώς το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί  να αποτελεί και τις πρώτες διακοπές με το μωρό, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη! Σε γενικές γραμμές το αυτοκίνητο αποτελεί το μέσο που εύκολα μπορεί να κοιμίσει ένα μωρό και ταυτόχρονα παρέχει και το πλεονέκτημα της στάσης οποιαδήποτε στιγμή.

Το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά οργανωμένο από την αρχή, για κάθε στάδιο και λεπτομέρεια, ώστε να μην οδηγήσει σε απρόοπτα, δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Τα μέτρα ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού μέσα στο αυτοκίνητο, πρέπει να αποτελούν την πρωταρχική φροντίδα των γονιών. Δυστυχώς, ο ακατάλληλος εξοπλισμός και η ελλιπής πρόσδεση του παιδιού αποτελούν συχνές αιτίες παιδικών θανάτων στην άσφαλτο. Το μωρό θα πρέπει να ταξιδεύει στο κατάλληλο και ενδεδειγμένο για την ηλικία και το βάρος του κάθισμα αυτοκινήτου, πάντοτε δεμένο και ποτέ στην αγκαλιά κάποιου. Πράγματι, δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη θέση για να ταξιδεύει το παιδί, από την αγκαλιά ενός ενήλικα, καθώς τότε λειτουργεί ως «αερόσακος» για τον ενήλικα. Εξίσου σημαντική με την επιλογή του κατάλληλου καθίσματος, είναι και η τοποθέτησή του στο αυτοκίνητο, καθώς ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα εάν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς το παιδί. Κατά την προετοιμασία για το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο οι γονείς θα πρέπει να ελέγξουν όλα τα σημεία πρόσδεσης για πιθανές φθορές ή ελλείψεις και να φροντίσουν να προμηθευτούν ένα κάλυμμα για τον ήλιο, προκειμένου να μην ζεσταίνονται υπερβολικά τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος και κινδυνέψει το μωρό από πρόκληση εγκαύματος.

Το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο προτείνεται να είναι σύντομο, με τους γονείς να επιλέγουν έναν κοντινό προορισμό με εύκολη πρόσβαση. Σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού και των απαραίτητων στάσεων, το παιδί δεν θα πρέπει να παραμένει καθισμένο για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Το μωρό θα χρειαστεί αλλαγή πάνας, ένα γεύμα και φυσικά χάδια και παιχνίδια! Καλό θα είναι λοιπόν οι γονείς εξαρχής κατά την προετοιμασία για το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο, να έχουν σχεδιάσει όλη τη διαδρομή και να έχουν εντοπίσει κατάλληλα σημεία στάθμευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μία άλλη πρόταση σχετικά με την οργάνωση του ταξιδιού είναι η αναχώρηση νωρίς το πρωί, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα πολύωρο ταξίδι, προκειμένου να συνεχίσει τον πρωινό ύπνο το μωρό και ταυτόχρονα να επωφεληθεί όλη η οικογένεια από τη χαμηλή θερμοκρασία.

Ένα σίγουρο σενάριο κατά το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο είναι η ανάγκη για μωρομάντηλα, πάνες, σκεύη φαγητού, κρέμες, επιπλέον ρούχα ακόμη και παιχνίδια. Καλό θα είναι λοιπόν να έχουν φροντίσει οι γονείς ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην αναγκάζονται να ανοίγουν βαλίτσες στο μέσο της διαδρομής. Στα απαραίτητα εντάσσεται και το φαρμακείο των διακοπών, στο οποίο οι γονείς θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση. Πολλές φορές η μουσική μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί επίσης να δημιουργήσει ευχάριστο κλίμα και να κάνει ακόμη πιο εύκολο το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο. Οι γονείς μπορούν να φροντίσουν για τις μουσικές επιλογές, ώστε να μην βασίζονται στο ραδιόφωνο καθώς μπορεί σε κάποια σημεία της διαδρομής να μην έχει σήμα.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής και που μπορεί να αποτελέσει αμέλεια κατά το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο, είναι η παραμονή του παιδιού στο αυτοκίνητο μόνο του. Το παιδί σε μικρές ηλικίες κινδυνεύει από την εκδήλωση θερμοπληξίας, ενώ σε μεγαλύτερες από απασφάλιση του αυτοκινήτου και εγκλωβισμό. Στα παράθυρα επίσης θα πρέπει να τοποθετούνται σκίαστρα, προκειμένου να περιορίζεται σημαντικά η έκθεση του παιδιού στον ήλιο.

Καταλήγοντας, μία έξυπνη ιδέα πριν το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο, είναι μία ημερήσια εκδρομή που θα αποτελέσει «πρόβα» τόσο για τις αντιδράσεις του μωρού όσο και για τους γονείς, οι οποίοι θα μπορέσουν να εντοπίσουν πιθανές ελλείψεις και ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των διακοπών οι μετακινήσεις θα πρέπει να είναι σύντομες και ταυτόχρονα να ολοκληρώνονται σχετικά νωρίς μέσα στην ημέρα, καθώς η ζέστη του καλοκαιριού οδηγεί εύκολα σε κόπωση.

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.