Από τον 8ο έως τον 12ο μήνα ζωής: ανάπτυξη του εγκεφάλου και παιχνίδι!

Είναι ευρέως αποδεκτό πως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα μωρό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και γενικότερα της συμπεριφοράς του. Πράγματι, οι εμπειρίες που καθημερινά συλλέγει αποτελούν το πιο σημαντικό κίνητρο για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, γεγονός που θα το βοηθήσει στην πορεία να έχει μία ομαλή ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ισορροπία.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να παραβλέπουν το γεγονός πως έχουν καθημερινά, κάθε ώρα και στιγμή σημαντικές και μοναδικές ευκαιρίες να παρέχουν στο μωρό μία σειρά από ερεθίσματα που θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και επικοινωνίας και ταυτόχρονα θα τονώσουν τις νοητικές του λειτουργίες. Όταν για παράδειγμα η μαμά ντύνει το μωρό, το κάνει μπάνιο, το ταΐζει ή παίζει μαζί του, είναι καλό να του μιλά και να δίνει προσοχή στη διάθεσή του και τις συνήθειες του. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που οι γονείς γνωρίζουν δεύτερη ξένη γλώσσα μπορούν να μιλούν στο σπίτι, ώστε να εξοικειώνεται το μωρό με αυτή. Το βιβλίο μπορεί ήδη από την ηλικία των 8 μηνών να αποτελέσει ένα πολύ καλό φίλο, καθώς οι γονείς μπορούν να διαβάζουν ιστορίες στο μωρό υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής, που επιδρά και αυτή σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φυσικά, το αίσθημα της ασφάλειας κατέχει την κυρίαρχη θέση, καθώς μόνο όταν το μωρό νιώσει ασφαλές και ήρεμο μακριά από το άγχος του άγνωστου, θα καταφέρει να «αρπάξει» όλα αυτά τα ερεθίσματα και να τα αξιοποιήσει για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η σωματική επαφή με χάδια και αγκαλιές επιβεβαιώνει στο μωρό το αίσθημα της ασφάλειας και το βοηθά να ηρεμήσει και να νιώθει ευεξία. Άλλωστε, σε αυτήν την ηλικία το αίσθημα της ανησυχίας όταν βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον με αγνώστους, αποτελεί μία πρώτη ένδειξη συναισθηματικής ανάπτυξης του μωρού.

Έτσι, μέσα σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κατάλληλα όλες τις τεχνικές και τα παιχνίδια που ενδείκνυνται για την ηλικία του μωρού για να διεγείρουν το αίσθημα της περιέργειας και τη φαντασία του, ώστε να πετύχουν την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει επίσης σημαντικά και στη διερεύνηση της μνήμης του, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί πως η χρήση των οθονών (πχ. tablets, κινούμενα σχέδια κλπ) καλό θα είναι να αποφεύγεται. Όπως ήδη αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, η επιλογή των παιχνιδιών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, χωρίς να δυσκολεύουν το μωρό και να παρεμποδίζουν την ικανότητα κατανόησής τους. Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, καθώς ακόμη και μερικά σκεύη της κουζίνας μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα παιχνίδια του μωρού. Το καλύτερο μέρος για να παίξει το μωρό, να νιώσει άνετα και να εξερευνήσει τα νέα ερεθίσματα γύρω του, δεν είναι άλλο από το πάτωμα! Πράγματι, συνίσταται οι γονείς να περνούν όσο το δυνατό περισσότερη ώρα παίζοντας στο πάτωμα με το μωρό, ώστε να έχει τον απαραίτητο χώρο να αντιληφθεί το σώμα του, να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες και το συντονισμό των χεριών και των ματιών του.

Στα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου στην ηλικία των 8 έως 12 μηνών συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

– Παιχνίδια που στοιβάζονται, σε διαφορετικά μεγέθη, με ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, ώστε να του προσφέρουν τα πρώτα ερεθίσματα γύρω από την χωροταξία, τη μορφή και το μέγεθος. Στα παιχνίδια αυτά μπορούν να ενταχθούν και διάφορα σκεύη της κουζίνας, όπως κύπελλα και άλλα άθραυστα δοχεία που μπορούν να του δώσουν χαρά και διασκέδαση. Επιπρόσθετα, χάρτινοι κύλινδροι από χαρτί κουζίνας, συσκευασίες από αυγά και άδεια μπουκάλια αναψυκτικών πολύ καλά πλυμένα, μπορούν να απασχολήσουν το μωρό στην κουζίνα, όσο η μαμά θα πρέπει να μαγειρέψει και να τακτοποιήσει δουλειές.

– Ο καθρέφτης μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό παιχνίδι για εξερεύνηση του εαυτού του και ανάπτυξη του εγκεφάλου, αρκεί βέβαια να είναι άθραυστος και κατάλληλα σχεδιασμένος για μωρά. Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή για τους γονείς, από το να παρατηρούν τις αστείες αντιδράσεις του μωρού τους όταν κοιτάζει μέσα στον καθρέφτη.

– Κούκλες, μαριονέτες, παιχνίδια που επιτρέπουν την άσκηση πίεσης μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του μωρού, καθώς θα δοκιμάζει να ασκήσει πίεση και θα γνωρίζει τις πρώτες διαφορετικές υφές.

– Μουσικά κουτιά, μουσικά παιχνίδια, κουτιά με κουμπιά που πιέζονται, βγάζουν ήχους και έχουν φωτισμό μπορούν να κρατήσουν το μωρό απασχολημένο για πολλές ώρες, καθώς του προσφέρουν μία ποικιλία ήχων και χρωμάτων που θα βοηθήσει σημαντικά την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

– Το νερό αποτελεί σημαντικό παιχνίδι για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από την ηλικία του μωρού, καθώς τα παιδιά πάντοτε το βρίσκουν διασκεδαστικό και αστείο. Έτσι, παιχνίδια για τη μπανιέρα που μπορούν να επιπλεύσουν, να εκτοξευτούν ή να συγκρατήσουν νερό αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα που θα κάνει πολύ διασκεδαστική την ώρα του μπάνιου.

– Βιβλία ειδικά σχεδιασμένα για αυτήν την ηλικία, φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί ή και ύφασμα, με μεγάλες εικόνες και έντονα χρώματα θα βοηθήσουν σημαντικά το μωρό στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς θα του προσφέρουν ποικίλα ερεθίσματα.

– Τέλος, η μπάλα μπορεί ακόμη και σε αυτή την ηλικία να αποτελέσει ένα βασικό παιχνίδι, αρκεί να είναι φτιαγμένη από μαλακά υλικά και φυσικά να έχει κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην μπορεί να χωρέσει στο στόμα του μωρού.

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.