Διακοπές «μακριά» από τον ιό της γρίπης

Πλησιάζοντας προς τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών, που αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για εξόδους και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, είναι απαραίτητος ένας χρήσιμος «οδηγός» με τα νεότερα δεδομένα, σχετικά με την εμφάνιση του ιού της γρίπης. Έτσι, οι γονείς θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ως προς την πρόληψη της γρίπης, αλλά και ως προς την αντιμετώπισή της.

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια των διακοπών οι κοινωνικές συναναστροφές αυξάνονται σημαντικά, με το σύνολο της οικογένειας να έρχεται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων τις περισσότερες φορές, είτε σε ένα οικογενειακό τραπέζι, είτε ακόμη και κατά τη διάρκεια των αγορών σε ένα εμπορικό κέντρο. Λόγω αυτής της αναμενόμενης έκθεσης σε πληθώρα μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, ο οποίος αφορά μία ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να τηρούν όσο είναι εφικτό τους βασικούς κανόνες υγιεινής, κυρίως σε πολυσύχναστους χώρους ή ακόμη και να προσπαθούν να τους αποφεύγουν στο μέτρο του εφικτού. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι των παιδιών στην παιδική χαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεδομένου ότι το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, αντί για έναν κλειστό παιδότοπο που δεν αερίζεται επαρκώς.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του ιού της γρίπης, ηλικίας 6 μηνών και άνω. Αναφορικά, το εμβόλιο που κυκλοφορεί φέτος έναντι της γρίπης, έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνοντας ένα νέο συστατικό το pdm09, του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1). Τα υπόλοιπα ωστόσο, συστατικά για τα στελέχη τύπου Η3Ν2 και τύπου Β (Yamagata/ Victoria) παραμένουν τα ίδια. Ένα σημείο το οποίο χρήζει προσοχής είναι η τήρηση των οδηγιών του παιδιάτρου τόσο ως προς τις δοσολογίες, όσο και ως προς το χρόνο που θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα παιδί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την περσινή χρονιά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης ξεκίνησε νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό παιδιών να φανούν τελικά απροστάτευτα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των παιδιών που χρειάστηκαν νοσηλεία, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη παρουσία του ιού SARS-CoV-2.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο έγκαιρος εντοπισμός ενός κρούσματος της γρίπης, ώστε να χορηγηθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και να περιοριστεί το ενδεχόμενο για σοβαρότερες επιπλοκές. Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, από τη στιγμή που το παιδί εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματα αυτά, αφορούν συνήθως, την τυπική εικόνα όπως πυρετός, μυαλγίες, πονόλαιμος και καταρροή, για διάστημα περίπου 7 ημερών. Ο πυρετός ωστόσο, αρκετές φορές, σε περιστατικά της γρίπης μπορεί να επιμένει για μέρες και να είναι αρκετά υψηλός. Στην πλειοψηφία των περιστατικών της γρίπης στα παιδιά χορηγούνται κυρίως αντιπυρετικά καθώς και σκευάσματα για το βήχα. Ως προς τη θεραπεία των συμπτωμάτων, η χορήγηση αντιϊκής θεραπείας θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο έπειτα από την υπόδειξη του παιδιάτρου, στις δοσολογίες και τους χρόνους που εκείνος καθορίζει.

Η ψυχραιμία των γονιών είναι «χρυσός» κανόνας κατά την εκδήλωση και την αντιμετώπιση ενός περιστατικού της γρίπης, καθότι μπορεί να ταλαιπωρήσει τόσο το παιδί όσο και ολόκληρη την οικογένεια για αρκετές μέρες, φέρνοντας αγωνίες και εντάσεις. Το σπίτι και κυρίως ο χώρος που παραμένει το παιδί για ώρες, θα πρέπει να αερίζονται συχνά, ενώ σημαντικό ρόλο κατέχει η επαρκής ξεκούραση του παιδιού καθώς και η σωστή διατροφή. Οι γονείς προτείνεται να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, ώστε να αντιμετωπίσουν σχετικά εύκολα αυτές τις δύσκολες ημέρες χωρίς να καταστραφεί το εορταστικό πνεύμα των ημερών, η γαλήνη και η ηρεμία της οικογένειας. Καλές γιορτές με υγεία και οικογενειακή ευημερία σε όλους!

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.