Η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών

Όταν το μωρό μπει στον 7ο μήνα αρχίζει σταδιακά να αντιλαμβάνεται και να «χαρτογραφεί» το χώρο στον οποίο μετακινείται, πολλές φορές συνδυάζοντας μικρές κινήσεις. Η συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδος ενδείκνυται για την εξάσκηση των κινήσεων και την απόκτηση ελέγχου. Η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών μπορεί να διαφοροποιείται μεταξύ κινήσεων καθώς κάποια μωρά επιλέγουν να μετακινούνται έρποντας κρατώντας την κοιλιά τους σε επαφή με το έδαφος, άλλα κάνουν προσπάθεια να κατακτήσουν την κλασική στάση μπουσουλήματος, άλλα μωρά επιλέγουν να κυλιούνται στο πάτωμα κάνοντας τούμπες σαν να ρολάρουν ενώ τέλος κάποια επιλέγουν να κάθονται και ακολουθούν το καθιστό μπουσούλημα. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μωρά κατακτούν την ικανότητα ισορροπίας όταν βρίσκονται σε καθιστή θέση, καθώς αυξάνεται η δύναμη στο λαιμό και ο έλεγχος στο κεφάλι, ενώ παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα χρησιμοποιήσουν αντικείμενα για στήριξη, τώρα μπορούν με τα χέρια τους να προσεγγίζουν και να πιάνουν αντικείμενα.

Η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών αναπτύσσεται σε τέτοιο βαθμό που πλέον μπορεί να συντονίζει, να κρατάει αντικείμενα και στα δύο του χέρια ταυτόχρονα και να τα χτυπάει μεταξύ τους. Το μωρό μπορεί σταδιακά να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητά του, πιάνοντας λεπτότερα αντικείμενα, ενώ σιγά σιγά μπορεί να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα και το δείκτη ώστε να πιάνει λαβές. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών, το μωρό χειρίζεται πλέον πολύ πιο άνετα τα αντικείμενα που κρατά, μπορεί για παράδειγμα να πετά πράγματα έξω από την κούνια ή το πάρκο του, ή ακόμη μπορεί να πετά πράγματα κάτω με σκοπό να τα πιάσει κάποιος.

Οι γονείς μπορούν σταδιακά να παρατηρήσουν να εξελίσσεται η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών και ως προς τις εκφράσεις του προσώπου του. Πράγματι, το μωρό αρχίζει να μιμείται άλλα παιδιά ή ενήλικες προκειμένου να εκφράσει λύπη, χαρά, θυμό ή ακόμη και για πλάκα, αντιμετωπίζοντας την εναλλαγή των εκφράσεων ως παιχνίδι. Ένα σημείο που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι γονείς, είναι το άγχος του αποχωρισμού, το οποίο αρχίζει να εκδηλώνεται σταδιακά. Το μωρό αρχίζει να δείχνει ανήσυχο, καθώς μαθαίνει πως η μητέρα του είναι ένα ξεχωριστό άτομο το οποίο μπορεί κάποιες στιγμές να το αποχωριστεί. Είναι φυσικό χαρακτηριστικό το αίσθημα της δυσαρέσκειας όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από το άτομο που αντιλαμβάνεται ως το βασικό προστάτη του.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν να εξελιχθεί η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των  7 μηνών μέσα από καθημερινές απλές δραστηριότητες. Παιδικά βιβλία με χοντρό πάχος σελίδων κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτήν την αναπτυξιακή περίοδο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα παιχνίδι αλλαγής σελίδων. Επιπρόσθετα παιχνίδια με κουμπιά και μοχλούς μπορούν να διασκεδάσουν το μωρό για ώρα και να το βοηθήσουν να εξασκήσει τον καρπό και τα δάχτυλα, καθώς θα πατάει κουμπιά και θα γυρίζει μοχλούς. Η κινητικότητα του μωρού στην ηλικία των 7 μηνών μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με παιχνίδια που αποτελούνται από ενσφηνώματα ή ξύλινα παζλ τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των αισθήσεων, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικά ως παιχνίδια.

Μεγαλώνοντας και όσο περνούν οι μήνες οι γονείς θα βιώνουν τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης του μωρού τους, καθώς οι δεξιότητές του θα βελτιώνονται συνεχώς. Πράγματι, στους επόμενους μήνες ο βρεφικός εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτατα με τη μουσική και νέα είδη παιχνιδιών να αποτελούν πλέον την καλύτερη συντροφιά για όλη την οικογένεια!!

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.