Τα σωστά βήματα για την παρασκευή των βρεφικών τροφών

Η διατήρηση της υγιεινής αποτελεί το σημαντικότερο κανόνα κατά την παρασκευή των βρεφικών τροφών. Το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δεν είναι εξίσου ανεπτυγμένο και ισχυρό όσο των ενηλίκων και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλος ο εξοπλισμός για τη διατροφή του να είναι καθαρός και αποστειρωμένος, πριν από κάθε γεύμα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων του μωρού, με τις συχνότερες να συνοδεύονται με διάρροιες και εμέτους.

Έτσι ακολουθούν μερικές υποδείξεις προς του γονείς, με σκοπό να τους βοηθήσουν στη σωστή παρασκευή των βρεφικών τροφών:

1.Καλό είναι να χρησιμοποιείται 1 λίτρο νερό βρύσης, το οποίο θα πρέπει να βράσει και στη συνέχεια να παγώσει για 30 λεπτά, ώστε να έχει τελική θερμοκρασία περίπου 70OC. Στη θερμοκρασία αυτή θανατώνονται όλα τα βακτήρια που πιθανώς να περιέχονται στο νερό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό, καθώς αυτό δεν έχει αποστειρωθεί ενώ μπορεί να περιέχει και αρκετά άλατα.

2. Δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιείται το βρασμένο νερό.

3. Ακολούθως, θα πρέπει να καθαριστεί με κάποιο απολυμαντικό σαπούνι η επιφάνεια που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

4. Το άτομο που θα φτιάξει το φαγητό θα πρέπει να έχει πλύνει σωστά τα χέρια του, πριν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό.

5. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση ειδικής συσκευής αποστείρωσης, προκειμένου να παγώσουν τα μπουκάλια και οι πιπίλες θα πρέπει να απομακρυνθεί η περίσσεια νερού και στη συνέχεια να γίνει χρήση παγωμένου βρασμένου νερού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ψυχθούν με νερό βρύσης.

6. Η παραμονή των μπουκαλιών θα πρέπει να γίνεται σε μία καθαρή επιφάνεια.

7. Θα πρέπει να ακολουθούνται πολύ προσεκτικά οι οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με την ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί. Πριν την προσθήκη των βρεφικών τροφών, θα πρέπει οι γονείς να ελέγχουν διπλή φορά πως ο όγκος του νερού είναι σωστός. Πάντα θα πρέπει να τοποθετείται στο μπουκάλι πρώτα το νερό και μετά η σκόνη. Οι οδηγίες διαφέρουν μεταξύ των προϊόντων, για αυτό και θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα οι αναγραφόμενες συστάσεις.

8. Το ειδικά σχεδιασμένο κουτάλι που περιέχεται στις βρεφικές τροφές θα πρέπει να συμπληρώνεται πλήρως και με τη χρήση ενός επίπεδου, καθαρού και αποστειρωμένου μαχαιριού να απομακρύνεται η περίσσεια της τροφής. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κουτάλια άλλων συσκευασιών και διαφορετικών βρεφικών τροφών. Η προσθήκη επιπλέον προϊόντος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο βρέφος ή ακόμη και αφυδάτωση. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται προσθήκη οποιουδήποτε άλλου συστατικού, όπως ζάχαρη ή δημητριακά.

9. Μόλις προστεθεί η σκόνη στο μπουκάλι, θα πρέπει να τοποθετηθεί το καπάκι της πιπίλας και στη συνέχεια να αναδευτεί το περιεχόμενο μέχρι να διαλυθεί πλήρως η σκόνη.

10. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ελεγχθεί η θερμοκρασία, ώστε να μην είναι πολύ ζεστό. Έτσι, θα πρέπει με κλειστό το καπάκι να τοποθετηθεί κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχουν οι γονείς τη θερμοκρασία της τροφής ρίχνοντας μία σταγόνα στο εσωτερικό τμήμα του καρπού. Θα πρέπει να νιώθουν ζεστή και όχι καυτή την τροφή.

11. Το υπόλοιπο της τροφής που δεν καταναλώθηκε από το βρέφος θα πρέπει να απορρίπτεται. Απαγορεύεται η επαναχρησιμοποίηση του. Επιπλέον, τα βακτήρια μπορούν να αναπτύσσονται με χαμηλό ρυθμό ακόμη και εάν η τροφή βρίσκεται εντός ψυγείου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση των βρεφικών τροφών στο ψυγείο και να παρασκευάζονται αμέσως πριν δοθούν στο παιδί, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

12. Δεν θα πρέπει να ζεσταίνεται το γεύμα του παιδιού σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει σημαντικό έγκαυμα στο στόμα του.