
Baby-led weaning: μία νέα τάση ή μια σωστή παιδιατρική προσέγγιση?
Ο όρος baby-led weaning (BLW) αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε διάφορες πηγές πληροφόρησης και σε ομάδες μεταξύ μαμάδων, δίνοντας την ιδέα μιας νέας σύγχρονης τάσης στη διατροφή του παιδιού. Όμως για αρχή θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς η έννοια BLW: αναφέρεται στην εισαγωγή των στερεών τροφών αφήνοντας κάθε πρωτοβουλία στο ίδιο το παιδί. Η μέθοδος αυτή μπορεί να επιλεχθεί από πολλούς γονείς, αρκεί να ακολουθούνται βασικοί κανόνες που θα διασφαλίσουν την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια προσέγγιση απαιτεί την καθοδήγηση του παιδιάτρου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσική κατάσταση και την εξέλιξη του παιδιού, ενώ μπορεί να τους καθοδηγεί σε κάθε βήμα τους.
Γιατί να επιλέξουν οι γονείς τη μέθοδο BLW? Η απάντηση είναι μία: η επιθυμία του παιδιού για πειραματισμό και εξερεύνηση!! Η μέθοδος BLW δίνει στο παιδί την ευκαιρία να παίξει, να πειραματιστεί αλλά και να μιμηθεί, ικανοποιώντας όχι τόσο το αίσθημα της πείνας αλλά κυρίως την περιέργειά τους να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η μέθοδος BLW δεν απαιτεί να συμπίπτει η προσφορά της στερεής τροφής στο παιδί με την ώρα του κάθε γεύματος.
Πότε μπορεί να ξεκινήσει η μέθοδος BLW? Στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα μωρά μπορούν να έχουν την πρώτη τους επαφή με τις στερεές τροφές στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, καθώς μέχρι τότε συνίσταται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο θηλασμός αποτελεί ήδη την πρώτη προσπάθεια αυτό-σίτισης καθώς πλέον το παιδί μπορεί να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα της τροφής και των υγρών που προσλαμβάνει. Ταυτόχρονα, έχει ήδη αισθανθεί τι σημαίνει διαφορετικές γεύσεις, αφού η γεύση του μητρικού γάλακτος μεταβάλλεται ανάλογα με τις διατροφικές επιλογές της μητέρας. Μπορούν όμως οι γονείς να κατανοήσουν πότε είναι έτοιμο το παιδί για τη μέθοδο BLW? Η ικανότητα ενός παιδιού να μασήσει την τροφή στο στόμα του συμβαδίζει με την αναπτυξιακή του πορεία. Φυσικά, οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ούτε να πιέσουν ούτε και να βοηθήσουν το παιδί, αφού η υπέρβαση των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων είναι αυτή που μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο του πνιγμού. Επιπλέον, είναι αυτονόητο πως το παιδί δεν θα καταναλώσει όλο το μέρος της τροφής που θα του προσφερθεί, παρά μόνο θα δοκιμάσει τη γεύση του.
Ποια είναι τα σωστά βήματα για τη μέθοδο BLW? Η πρώτη και πιο σημαντική απάντηση είναι η όρθια στάση! Το μωρό θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε όρθια στάση όταν γίνεται προσπάθεια BLW, καθώς έτσι διασφαλίζεται το ενδεχόμενο μία τροφή να μην τη μασήσει σωστά και να βγει προς τα εμπρός και έξω από το στόμα. Έτσι απαγορεύεται το παιδί να βρίσκεται ξαπλωμένο ή ακόμη και να το γέρνουν προς τα πίσω οι γονείς κατά τη διάρκεια της προσφοράς μιας στερεής τροφής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς ένα ατύχημα, αν και σπάνιο μπορεί να συμβεί. Μία καλή ιδέα είναι να δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να «συμμετέχει» στο οικογενειακό τραπέζι στο ειδικό καρεκλάκι, καθώς έτσι μπορεί να παρακολουθεί και να μιμείται τους γονείς. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να του προσφέρουν ό,τι τρώνε και οι ίδιοι, έτσι ώστε να νιώθει και αυτό ότι παίρνει μέρος σε όλη τη διαδικασία του γεύματος. Το δεύτερο βήμα είναι η επιλογή των τροφών που προσφέρονται. Αρχικά θα πρέπει οι γονείς να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τροφών, ώστε το παιδί να δέχεται όχι μόνο νέες γεύσεις, αλλά και τροφές με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και υφές. Φυσικά, η προσφορά πολλών επιλογών στο παιδί του δίνει τη δυνατότητα να κάνει τις προσωπικές του επιλογές και να απορρίψει κάτι που δεν του αρέσει, χωρίς καμία πίεση. Ακόμη και στην περίπτωση που απορρίψει κάποια γεύση, οι γονείς είναι καλό να κάνουν άλλη μία δοκιμή με το συγκεκριμένο φαγητό, μετά από λίγο καιρό γιατί είναι πολύ πιθανό το παιδί να έχει αλλάξει γνώμη. Η ποικιλία των τροφών θα πρέπει να είναι πλούσια, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει ανθυγιεινές τροφές, όπως τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και έτοιμα παρασκευασμένα γεύματα. Στα πρώτα στάδια της μεθόδου BLW οι καταλληλότερες τροφές για τις πρώτες δοκιμές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένα τρίτο βήμα για τη σωστή προσέγγιση και εφαρμογή της μεθόδου, είναι ο έλεγχος της σκληρότητας των τροφών. Έτσι, καλό είναι οι πιο σκληρές τροφές να μαγειρεύονται ελαφρά. Ακόμη και ένα κομμάτι κρέας μπορεί να προσφερθεί σε μία μεγάλη μερίδα, μόνο και μόνο για δοκιμή των υγρών που μπορεί να ρουφήξει το παιδί, ενώ και ο κιμάς αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή. Οι γονείς δεν θα πρέπει να τεμαχίζουν την τροφή σε μπουκιές, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο κατά τη διάρκεια της μεθόδου BLW, δυσκολεύοντας το παιδί να πιάσει και να δοκιμάσει την τροφή. Καλό θα είναι κατά την παρασκευή της τροφής να επιλέγουν σχήματα που θα είναι εύκολο για τα παιδικά χεράκια να πιάσουν, όπως το σχήμα της τηγανητής πατάτας. (Αναφερόμαστε στο σχήμα και όχι στο να φάει το παιδί τηγανητή πατάτα). Οι τροφές που προσφέρονται θα πρέπει να έχουν το μέγεθος της γροθιάς του παιδιού.
BLW και προσφορά υγρών? Κατά την εφαρμογή της μεθόδου μπορεί να προσφέρεται νερό με τα γεύματα, αλλά δεδομένου ότι το παιδί συνεχίζει να θηλάζει δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι γονείς εάν το παιδί δεν πίνει καθόλου νερό. Στην περίπτωση των παιδιών που πίνουν γάλα φόρμουλας, επειδή η σύσταση του γάλακτος δεν μεταβάλλεται θα πρέπει να προσφέρεται τακτικά νερό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του παιδιού.
Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος BLW? Η αλήθεια είναι πως ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για τους γονείς που μπορεί να τους αποτρέψει από την επιλογή της μεθόδου BLW είναι η αγωνία για πιθανό πνιγμό του παιδιού. Ωστόσο εδώ πρέπει να γίνει αναφορά σε έναν μεγάλο μύθο και ταυτόχρονα σε μια μεγάλη αλήθεια: η σίτιση με κουτάλι μπορεί να είναι πιο επίφοβη για εμφάνιση πνιγμού σε σχέση με τις στερεές τροφές. Ο λόγος είναι πως σε γενικές γραμμές τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν το φαγητό που μπορεί να φτάσει στο πίσω μέρος του λαιμού, αν δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς την ικανότητα μάσησης. Ωστόσο για να αναπτύξουν την ικανότητα μάσησης, θα πρέπει να έχουν αναπτύξει επαρκώς την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενα. Έτσι, ένα βρέφος δύσκολα μπορεί να κινδυνεύσει με πνιγμό, καθώς δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να πιάνει πολύ μικρά τμήματα της τροφής, ενώ αντίθετα, μπορεί να πιπιλίσει απευθείας την τροφή του στο πίσω μέρος του στόματος κατά τη διάρκεια της σίτισης με κουτάλι. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να μείνει μόνο του το παιδί με το φαγητό χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται «επικίνδυνες» τροφές για πνιγμό, όπως οι ξηροί καρποί.
Μικρά «μυστικά»: η μέθοδος BLW σημαίνει ακαταστασία! Οι γονείς είναι καλό να προετοιμαστούν για μικρή ακαταστασία στην κουζίνα, καθώς πολλές τροφές μπορεί να καταλήξουν στο πάτωμα. Έτσι, μπορούν να επιλέξουν ένα χαλί κάτω από το κάθισμα του παιδιού, που θα μπορεί να πλένεται εύκολα. Ωστόσο, αυτή η ακαταστασία δεν αξίζει να καταστρέψει τις πιο όμορφες εικόνες που προσφέρει η μέθοδος BLW καθώς οι γονείς μπορούν να απολαμβάνουν τις προσπάθειες του μωρού τους να πιάσει αλλά και να δοκιμάσει τις πρώτες του τροφές καθώς φυσικά και τις αντιδράσεις του!!
Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.

