
Τα πιο συνηθισμένα «απρόοπτα» των διακοπών
Το καλοκαίρι σίγουρα αποτελεί την πιο χαρούμενη και ξένοιαστη περίοδο για μικρούς και για μεγάλους, με τις διακοπές πολλές φορές να οργανώνονται από νωρίς. Οι γονείς φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια ώστε να είναι απόλυτα οργανωμένοι στο μέρος που επιλέγουν να πάνε, προκειμένου να χαρούν και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται αυτές τις ημέρες της χαλάρωσης και της ξεκούρασης. Πολλές φορές ωστόσο δεν υπολογίζουν ή δεν προβλέπουν τα «απρόοπτα» των διακοπών που μπορούν να συμβούν και ίσως φέρουν μία μικρή αναστάτωση. Έτσι, καλό θα είναι να προετοιμάζονται για τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα πολύ επικίνδυνες, σε κάθε περίπτωση όμως απαιτούν κατάλληλο εξοπλισμό και χειρισμό. Ακολουθούν τα 6 πιο συνηθισμένα «απρόοπτα» των διακοπών, με χρήσιμες συμβουλές:
- Εκδήλωση Θερμοπληξίας
Ένα από τα «απρόοπτα» των διακοπών, το οποίο μπορεί να έχει δυσάρεστες έως και θανατηφόρες συνέπειες είναι η εμφάνιση θερμοπληξίας στα παιδιά. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των μικρών παιδιών, συγκριτικά με τους ενήλικες. Ωστόσο λόγω της μεγαλύτερης αναλογίας του σώματος των παιδιών ως προς τον όγκο τους, η θερμοκρασία τους μπορεί να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία εμφανίζεται συνήθως με την αίσθηση της εξάντλησης και ταυτόχρονα της αφυδάτωσης, ενώ στα πιο σοβαρά της συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν κράμπες, τάση λιποθυμίας, πυρετός, αυξημένος ρυθμός αναπνοής ακόμη και σπασμοί. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να δροσίσουν το παιδί με ένα κρύο ντους και να έρθουν σε επαφή με τον παιδίατρο, προκειμένου να αναφέρουν το οποιοδήποτε σύμπτωμα θερμοπληξίας. Στα πλαίσια λοιπόν της οργάνωσης των διακοπών και της κατάλληλης προετοιμασίας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά «απρόοπτα» των διακοπών, οι γονείς θα πρέπει να έχουν προβλέψει για ύπαρξη χώρου με κλιματισμό και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω κατά τις θερμές ώρες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουν συνεχώς το παιδί να πίνει νερό, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ενώ για τα βρέφη στα οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμη το νερό στο διαιτολόγιο τους, συνίστανται συχνότερα γεύματα. Τα παιδιά καλό είναι να φορούν ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα, ώστε να μεγιστοποιείται η εξάτμιση του ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών οι γονείς θα πρέπει να έχουν προβλέψει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε ένα κλειστό και δροσερό χώρο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το παιδί να βρεθεί κολλημένο μπροστά στην τηλεόραση και σε οθόνες παιχνιδιών.
- Πισίνα και Νεροτσουλήθρες
Ένα από τα «απρόοπτα» των διακοπών που δεν περνά εύκολα από το μυαλό είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια χρήσης μιας νεροτσουλήθρας. Πράγματι η επίσκεψη σε ένα καλοκαιρινό υδάτινο πάρκο συνοδεύεται πάντοτε με αισθήματα χαράς και ξενοιασιάς, χωρίς να υποπτεύονται οι γονείς τους πιθανούς κινδύνους. Οι νεροτσουλήθρες αποτελούν την πρώτη αιτία τραυματισμών σε τέτοιου είδους πάρκα διασκέδασης και για αυτό τα παιδιά θα πρέπει εκ των προτέρων να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα για τη χρήση τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πιούν νερό από την πισίνα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο για παρουσία πολλών μικροβίων. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής που επιβάλλονται για τη χρήση κάθε είδους πισίνας. Τα παιδιά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες χρήσης ως προς την ηλικία, καθώς για τα μικρόσωμα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουν και να εκτοξευτούν, ενώ για τα μεγαλόσωμα παιδιά να παγιδευτούν. Στα «απρόοπτα» των διακοπών που σχετίζονται με τη χρήση πισίνας ενός ξενοδοχείου μπορεί να συγκαταλέγεται και ο ελλιπής εξοπλισμός. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πως υπάρχει πάντοτε ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως σωσίβια καθώς και το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ένας ναυαγοσώστης που επιβλέπει την πισίνα.
- Αλλαγή καιρού – βροχή και καταιγίδα
Η ξαφνική αλλαγή του καιρού και η εκδήλωση μιας καταιγίδας σίγουρα αποτελεί ένα από τα «απρόοπτα» των διακοπών, ιδιαίτερα εάν η οικογένεια βρίσκεται στην παραλία. Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπουν άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το νερό και αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου. Στην περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας και κεραυνών η οικογένεια θα πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο της παραλίας, καθώς τα δέντρα, οι σκηνές, τα υπόστεγα και οι ανοιχτοί χώροι δεν διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα. Εάν δεν υπάρχει καμία ασφαλής επιλογή παραμονής κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, η οικογένεια μπορεί να παραμείνει σε ένα όχημα με σκληρή οροφή, χωρίς ωστόσο να αγγίζει τις μεταλλικές επιφάνειες και χειρολαβές καθώς και το πληκτρολόγιο του ραδιοφώνου. Οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως το κολύμπι θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μετά από μισή ώρα από την εκδήλωση του τελευταίου κεραυνού.
- Δευτερογενής πνιγμός
Ένα επικίνδυνο περιστατικό που μπορεί να ενταχθεί στα «απρόοπτα» των διακοπών είναι η εκδήλωση δευτερογενούς πνιγμού, καθότι τις περισσότερες φορές οι γονείς αγνοούν την ύπαρξή του. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία έχει εισέλθει μικρή ποσότητα νερού στους πνεύμονες, το οποίο αρχίζει να προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Ο δευτερογενής πνιγμός μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και 72 ώρες μετά από ένα επεισόδιο πνιγμού, παρά το γεγονός πως όλα μοιάζουν να κυλούν ομαλά. Ωστόσο το παιδί αρχίζει να έχει συμπτώματα κόπωσης, πέφτουν να ξεκουραστούν και δυστυχώς δεν ξυπνούν ποτέ. Για το λόγο αυτό κάθε παιδί το οποίο βιώνει μία παρ’ ολίγον εμπειρία πνιγμού, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
- Εκδήλωση γαστρεντερίτιδας
Η εκδήλωση μιας γαστρεντερίτιδας σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά «απρόοπτα» των διακοπών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ταλαιπωρήσει για λίγες ημέρες όλη την οικογένεια. Στα συμπτώματά της συγκαταλέγονται η διάρροια και ο έμετος, ωστόσο δεν αποτελεί τις περισσότερες φορές μία ανησυχητική κατάσταση. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, καθώς η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στηρίζεται σε μία βασική θεραπευτική προσέγγιση: την προσεγμένη και αυστηρή δίαιτα, με το στομάχι του παιδιού να πρέπει να παραμείνει άδειο για τουλάχιστον 3 ώρες. Από το σημείο αυτό σταδιακά επανεισάγεται το νερό, ενώ οι στερεές τροφές εντάσσονται ξανά στο διαιτολόγιο την επόμενη ημέρα.
- Τσιμπήματα
Το τσίμπημα ενός εντόμου ή ακόμη και ενός θαλάσσιου οργανισμού, σίγουρα αποτελεί ένα από τα «απρόοπτα» των διακοπών που μπορεί να προκαλέσει και έντονο αίσθημα πανικού. Οι γονείς χωρίς αναστάτωση και πανικό θα πρέπει πρώτα από όλα να εντοπίσουν ποιος οργανισμός προκάλεσε το τσίμπημα, εάν πρόκειται για ένα ή πολλαπλά τσιμπήματα, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση αλλεργίας αφορά μία άμεση αντίδραση εντός μιας ώρας από το τσίμπημα. Σε γενικές γραμμές το σημείο χρειάζεται ένα καλό καθαρισμό με νερό και σαπούνι ή με ένα αντισηπτικό διάλυμα, το κεντρί θα πρέπει να απομακρυνθεί με ήπιες κινήσεις ενώ συνιστάται και η χορήγηση ενός αντισταμινικού από το στόμα που θα περιορίσει τον κνησμό και το οίδημα. Οι γονείς καλό θα είναι να γνωρίζουν πότε πρέπει να καλέσουν τον παιδίατρό τους και να απευθυνθούν σε ένα κοντινό κέντρο Υγείας.
Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.

