Καλοκαιρινά μπάνια, νεροτσουλήθρες και ασφάλεια στο νερό

Οι ζεστές ημέρες του καλοκαιριού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και πολλοί είναι οι γονείς που επιλέγουν σύντομες αποδράσεις για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια. Μία από τις πιο εύκολες επιλογές είναι η απόδραση για παιχνίδι σε νεροτσουλήθρες που ενθουσιάζουν τα παιδιά! Παρόλο αυτά οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για όλους τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν τα μπάνια και τα παιχνίδια στις νεροτσουλήθρες, ώστε να διασφαλίζουν με κάθε τρόπο την ασφάλεια των παιδιών. Έτσι, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για όλες αυτές τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να ελέγξουν κατά την επίσκεψη τους στις νεροτσουλήθρες, ώστε να απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια μία όμορφη και διασκεδαστική απόδραση.

Είναι γεγονός πως οι νεροτσουλήθρες αποτελούν την πρώτη αιτία τραυματισμών σε ένα πάρκο διασκέδασης και αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας κατά γράμμα. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες είναι « πρώτα τα πόδια» ώστε να πέφτουν στο νερό με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, ένα βασικό στοιχείο είναι να τηρείται ο κανόνας ως προς την επιτρεπόμενη ηλικία των παιδιών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις νεροτσουλήθρες, καθώς μικρόσωμα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν και να πεταχτούν μακριά. Αντιθέτως τα μεγαλόσωμα παιδιά μπορεί να «παγιδευτούν» στις νεροτσουλήθρες ή να αναπτύξουν εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή στο μέγιστο αριθμό ατόμων που χρησιμοποιούν την ίδια στιγμή τις νεροτσουλήθρες.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που θα μπορούσε να απειλήσει την υγιεινή των παιδιών κατά την παραμονή τους στις νεροτσουλήθρες, είναι η ποιότητα του νερού και ο σωστός καθαρισμός τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention) οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 0,14 γραμμάρια κοπράνων στον πρωκτό, που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν στο νερό και να το μολύνουν. Χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα χρόνο στην Αμερική το 58% των πισινών στις οποίες έγινε έλεγχος του νερού, βρέθηκαν θετικές στην παρουσία του βακτηρίου E. coli, που αποτελεί θετικό δείκτη μόλυνσης λόγω κοπράνων. Επιπλέον, το παράσιτο Cryptosporidium είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο χλώριο, με αποτέλεσμα να κατορθώνει να επιβιώνει στο νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τόσο το στέλεχος E. coli όσο και το Crypto μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες του οργανισμού, σε σημείο που μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Οι γονείς θα πρέπει πριν επιτρέψουν στα παιδιά να παίξουν στις νεροτσουλήθρες να τους εξηγήσουν πως δεν πρέπει να πιούν νερό από την πισίνα, ενώ καλό θα είναι να έχουν μαζί τους φρέσκο, δροσερό νερό ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι καλό τα παιδιά να κατευθύνονται για ντους ανά μία ώρα, ενώ επιβάλλεται ένα ντους αμέσως πριν την είσοδο στις νεροτσουλήθρες, ιδιαίτερα εάν το παιδί έχει παίξει νωρίτερα σε άμμο. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, επιβάλλεται επίσης ένα ντους, καθώς έτσι θα απομακρυνθεί όλο το χλώριο από την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα και θα αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί.

Παρόλο που οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών στις νεροτσουλήθρες, δεν θα πρέπει να αμελούν την προστασία των παιδιών από την επίδραση της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας. Δεν θα πρέπει να αμελείται η συχνή χρήση του ενδεδειγμένου αντηλιακού, το οποίο θα πρέπει να είναι αδιάβροχο και να έχει τον κατάλληλο δείκτη προστασίας.  Ένα άλλο σημαντικό αξεσουάρ είναι τα κατάλληλα υποδήματα – παντόφλες που θα πρέπει να διαθέτει το παιδί, ώστε να μην γλιστρά στα δάπεδα περιμετρικά της πισίνας. Το παιδί θα πρέπει να μάθει πως καλό είναι να περπατάει γύρω από τις νεροτσουλήθρες και όχι να τρέχει, καθώς έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πτώσης. Η χρήση κατάλληλου σωσίβιου είναι αναγκαία στην περίπτωση που το παιδί δεν γνωρίζει κολύμπι σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επίβλεψη από ενήλικα. Οι γονείς επίσης είναι καλό να έχουν προνοήσει για ελαφριά γεύματα, καθώς μόνο μία ώρα στις νεροτσουλήθρες μπορεί να αντιστοιχεί σε απώλεια 288 θερμίδων. Έτσι, είναι πιθανό τα παιδιά να κουραστούν εύκολα και να έχουν ανάγκη από ενέργεια. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να βγαίνουν από τις νεροτσουλήθρες σε τακτά χρονικά διαστήματα, να ξεκουράζονται και να τρώνε ελαφριά σνακ σε δροσερό και σκιερό μέρος. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν ορίσει εξαρχής ένα σημείο συνάντησης, καθώς παίζοντας το παιδί στις νεροτσουλήθρες είναι πιθανό να μπερδευτεί και να αγωνιά ώστε να συναντήσει ξανά τους γονείς του. Τέλος, καλό θα είναι οι γονείς να έχουν μαζί τους ένα φαρμακείο διακοπών, το οποίο θα περιέχει όλα τα απαραίτητα για περιπτώσεις πιθανών τραυματισμών.

Με λίγη προσοχή, το καλοκαίρι αποτελεί την πιο διασκεδαστική εποχή του χρόνου για ολόκληρη την οικογένεια. Οι γονείς είναι καλό να έχουν ρωτήσει τον παιδίατρο για όλες αυτές τις λεπτομέρειες και ζητήματα που μπορεί να τους απασχολούν πριν την έναρξη των καλοκαιρινών τους διακοπών. Οι οδηγίες του παιδιάτρου θα πρέπει να τηρούνται πιστά, ώστε να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι. Τέλος, μία επίσκεψη στις νεροτσουλήθρες θα πρέπει να είναι οργανωμένη από νωρίς, οι γονείς να έχουν μελετήσει και να γνωρίζουν το πάρκο διασκέδασης, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οφείλουν να δίνουν προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού.

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.