Τι κάνω όταν το παιδί μου ζητά επίμονα να παίξει με το κινητό;

Τα κινητά είναι πολύ συναρπαστικά για τα παιδιά χάρη στις πολύχρωμες οθόνες τους και τις διάφορες εφαρμογές τους όπως παιχνίδια ή βιντεάκια. Είναι ένας καινούργιος κόσμος για αυτά και ιδιαίτερα συναρπαστικός. Το παιδί σας θα έχει παρατηρήσει ήδη πως οι γονείς του περνάνε πολύ χρόνο με τις συσκευές τους και θέλει να τους μιμηθεί.

Εάν του επιτρέπετε να παίζει με αυτό θα αρχίσει να το βλέπει σαν το πράγμα που χρειάζεται για να απασχολείται και να διασκεδάζει.

Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπως ένα εστιατόριο ή μία καφετέρια, περιμένουμε να μας σερβίρουν και το παιδί ζητάει επίμονα να παίξει με το κινητό μας ή ακόμα και σε χώρο αναμονής ενός ιατρείου;

Είναι ιδιαίτερα ανήσυχο και ζωηρό και εμείς σκεφτόμαστε ότι προκειμένου να το απασχολήσουμε και να είναι ήσυχο, μια καλή λύση είναι να δώσουμε το κινητό μας προκειμένου να μην ξεσπάσει σε κλάματα. Είναι μεγάλος πειρασμός να δώσουμε το κινητό στο παιδί ώστε να αποφύγουμε την έκρηξη θυμού του και πολλοί γονείς έχουν βρεθεί στη δύσκολη αυτή θέση να υποχωρήσουν μπροστά στην επιμονή του παιδιού. Μπορεί να σκέφτεστε το τηλέφωνό μου θα τον κρατήσει απασχολημένο ή ίσως να σκέφτεστε ότι είναι μια ευκαιρία να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Η αλήθεια είναι όμως ότι δίνοντας στο παιδί το τηλέφωνό σας του λέτε πως τα αντικείμενα είναι πιο ενδιαφέροντα από τους ανθρώπους και το προσφέρεται ως υποκατάστατο της προσοχής σας.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε?

1. Καλύτερα να κρύψετε το κινητό σας τηλέφωνο και όταν είστε με το παιδί σας να μην το χρησιμοποιείτε. Μπορείτε αντί για το τηλέφωνο να έχετε ένα βιβλίο μαζί σας, όπως ένα βιβλίο δραστηριοτήτων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και να το απασχολήσετε με αυτό.
2. Πείτε όχι. Να είστε σαφείς ότι το τηλέφωνό σας δεν είναι παιχνίδι. Θέστε από νωρίς ξεκάθαρα όρια για τη χρήση οθόνης.
3. Να είστε παρόντες. Το παιδί σας βιώνει μια φάση τεράστιας διανοητικής ανάπτυξης οπότε δείξτε του πως υπάρχουν πολλά να δείτε και να συζητήσετε γύρω σας αντί να του επιτρέπεται να απασχολείται μόνο με ότι βλέπει στην οθόνη. Συζητήστε, παίξτε ένα παιχνίδι μαζί του, πείτε του μια ιστορία, δείξτε του πράγματα στο χώρο που βρίσκεστε, ή δώστε του κάτι να ζωγραφίσει.

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.