Πώς να παίξετε με ένα παιδί στην ηλικία των 2 ετών

Πολλές φορές, ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί, κοντά στην ηλικία των 2 ετών, βλέποντας πως το μωρό μεγαλώνει, μπορεί να αγχώνεστε και να αναζητείτε τρόπους για να το απασχολήσετε και να παίξετε μαζί του. Σε αυτήν την ηλικία επιθυμεί να είναι ανεξάρτητο, αλλά παράλληλα χρειάζεται την υποστήριξή σας! Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

– Ενισχύστε την ενέργειά του: το μωρό σας σε αυτή την ηλικία αρχίζει να δυναμώνει όλο και περισσότερο, να βελτιώνει τις κινητικές του δεξιότητες και ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται σταδιακά τις έννοιες «αίτιο» και «αποτέλεσμα». Για αυτό θα πρέπει να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι το αίσθημα της περιέργειας που βιώνει και συχνά το ωθεί να ανακαλύπτει νέα πράγματα, ακόμη και εάν πρόκειται για το…μαχαίρι της κουζίνας!

– Χρυσός κανόνας: η ασφάλεια!! Δώστε του πολλές ευκαιρίες να ανακαλύπτει όλο και περισσότερο το χώρο στον οποίο κινείται, έχοντας νωρίτερα ελέγξει κάθε σημείο που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το μωρό σας! Μην ξεχνάτε ωστόσο να διαμορφώνετε το χώρο ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του αμείωτο!

– Ένας είναι ο «αρχηγός»: μην ξεχνάτε να του αφιερώνετε όσο χρόνο εκείνο χρειάζεται για παιχνίδι και φυσικά για να ανακαλύπτει το περιβάλλον μόνο του!

– Θέμα αλληλεπίδρασης: να επιλέγετε να αφιερώνετε χρόνο σε παιχνίδια αλληλεπίδρασης που θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του.

– Δουλειές σπιτιού: είναι σημαντικό για το μωρό σας σταδιακά να εμπλέκεται φυσικά με ασφάλεια στις δουλειές του σπιτιού, δίνοντας του ρόλους, ώστε να αρχίσει σταδιακά να νιώθει σημαντικό μέλος της οικογένειας.

– Ένα βήμα πίσω: είναι σημαντικό να αφήνετε το μωρό σας ανενόχλητο να ασχολείται με ό,τι εκείνο επιθυμεί, παρατηρώντας το ταυτόχρονα να αναπτύσσει τη συγκέντρωσή του και την ανεξαρτησία του!

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.