Επιστροφή στο σχολείο!

Οι καλοκαιρινές διακοπές σε λίγες ημέρες τελειώνουν και για τα παιδιά αυτό συνεπάγεται επιστροφή στο σχολείο ή ακόμη και την πρώτη τους επαφή με αυτό. Σίγουρα η έναρξη του σχολικού έτους μπορεί να φαντάζει ενθουσιώδης, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, ωστόσο τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από άγχος και αγωνία. Τα παιδιά νιώθουν προσμονή και ανυπομονησία για να συναντήσουν τους φίλους ους, ωστόσο υπάρχει και το άγχος της αλλαγής; είτε σε νέο σχολείο, είτε ένας νέος δάσκαλος.

Τις ημέρες και τις εβδομάδες λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στο σχολείο, οι γονείς είναι καλό να έχουν ξεκαθαρίσει βασικές λεπτομέρειες, σχετικές με το τι θα πρέπει να περιμένει το παιδί, όπως: πότε είναι η έναρξη της σχολικής περιόδου, ποιο θα είναι το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα, τι ώρες θα αρχίζει και θα τελειώνει η σχολική μέρα, εάν θα πρέπει να έχει φαγητό μαζί του ή θα παρέχεται από το σχολείο, η ύπαρξη τηλεφώνων στη διεύθυνση του σχολείου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμη εάν θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα ρούχα για τις αθλητικές δραστηριότητες κοντά του. Ακόμη και μία επίσκεψη των γονέων μαζί με το παιδί, προκειμένου να γνωρίσει το χώρο και το δάσκαλο πριν την έναρξη των μαθημάτων θα μπορούσε να κάνει πιο ομαλή αυτή την αλλαγή στη ζωή του. Πριν την επιστροφή στο σχολείο και ανάλογα με την τάξη που θα παρακολουθήσει το παιδί, καλό θα είναι οι γονείς να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη, μία βόλτα που τονώσει την ψυχολογία του παιδιού και την ανυπομονησία του να ξεκινήσει το σχολείο. Επιπλέον, καλό θα είναι λίγες εβδομάδες πριν την επιστροφή στο σχολείο να προσαρμοστούν τα παιδιά σε ένα φιλικό πρόγραμμα ύπνου, που θα τους εξασφαλίζει την απαραίτητη ξεκούραση και θα συμβαδίζει με τα ωράρια που θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Ταυτόχρονα, μακριά από τις «γευστικές ατασθαλίες» των διακοπών θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν για ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του παιδιού στη διάρκεια της ημέρες, με σωστές επιλογές που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ή έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς πριν την επιστροφή στο σχολείο, είναι αυτό της επίσκεψης στον παιδίατρο. Ο παιδίατρος θα ελέγξει το επίπεδο εμβολιασμού του παιδιού, ενώ θα είναι στη διάθεση των γονέων προκειμένου να τους επιλύσεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με την έναρξη της σχολικής ζωής. Είναι πολύ πιθανόν επίσης, η διεύθυνση του σχολείου να ζητήσει τον αναλυτικό πίνακα εμβολιασμών του παιδιού υπογεγραμμένο από τον παιδίατρο. Ταυτόχρονα, ο παιδίατρος θα επιβεβαιώσει τη φυσική κατάσταση του παιδιού, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή του στις αθλητικές σχολικές δραστηριότητες, παρέχοντας τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι πιθανό επίσης, ο παιδίατρος να συστήσει ειδικές εξετάσεις για την όραση και την ακοή του παιδιού, εάν το κρίνει απαραίτητο, πριν την επιστροφή στο σχολείο. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι γονείς αντιλαμβάνονται ένα πρόβλημα όρασης του παιδιού, όταν εκείνο παραπονιέται πως δεν μπορεί να διαβάσει καλά στον πίνακα. Επιπλέον, ο παιδίατρος θα εντοπίσει ενδείξεις σκελετικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα σκολίωση, ή θα εξετάσει την υγεία των δοντιών του παιδιού.

Ένα κρίσιμο σημείο που δεν θα πρέπει να αμελείται από τους γονείς σε καμία περίπτωση, είναι αυτό της ασφάλειας, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια καθ όλη τη διάρκεια που το  παιδί μετακινείται από και προς το σχολείο, ή βρίσκεται μέσα σε αυτό. Εάν το παιδί διανύει μία απόσταση με τα πόδια προς το σχολείο ή το σπίτι θα πρέπει να υπάρχει ένας ενήλικας που θα το συνοδεύει. Επίσης, πριν την επιστροφή στο σχολείο, μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να εξασκηθεί το παιδί στους κανόνες οδικής ασφάλειας και να μάθει να κινείται  στο δρόμο κάνοντας χρήση διαβάσεων για πεζούς και φωτεινών σηματοδοτών. Όσο μεγαλώνει το παιδί, τη θέση των ενηλίκων μπορούν να πάρουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από γειτονικά σπίτια, που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Στην περίπτωση που το παιδί χρησιμοποιεί ποδήλατο ή skateboard για τη μετάβασή του στο σχολείο, είναι καλό πριν την επιστροφή στο σχολείο να προμηθευτούν οι γονείς τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ένα κράνος για παράδειγμα, προκειμένου εκπαιδευτεί το παιδί στη χρήση του και να συνηθίσει να το φοράει.

Ένα άλλο θέμα είναι το ζήτημα των απουσιών. Στην περίπτωση που συμφωνεί και η διεύθυνση του σχολείου, είναι καλό να ενημερώνετε νωρίς το πρωί τον υπεύθυνο στην περίπτωση που δεν θα πάει το παιδί στο μάθημα, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει στο μέγιστο την ομαλή συνεργασία των γονιών με το σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο οι γονείς μπορούν να ζητήσουν αντίστοιχη πρωινή και έγκαιρη ενημέρωση, στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί το παιδί στο σχολείο, ιδιαίτερα για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκετές έξυπνες ιδέες για να διευκολύνουν την επιστροφή στο σχολείο, τονίζοντας πάντοτε τα θετικά στοιχεία. Καλό είναι να νιώθει το παιδί πως δεν είναι το μόνο που αγχώνεται για το νέο ξεκίνημα, ενώ είναι σημαντικό να τονίζεται η εμπιστοσύνη των γονιών προς το δάσκαλο, αφού αυτός έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να διαχειριστεί αυτό το άγχος. Στην περίπτωση που το παιδί παρακολούθησε το σχολείο και την προηγούμενη χρονιά, είναι καλό να του υπενθυμίζουν οι γονείς όλες τις όμορφες στιγμές που πέρασε παρέα με τους φίλους του, όλες τις δραστηριότητες που έμαθε και όσες νέες γνώσεις απέκτησε. Ένα νέο μολύβι ή ακόμη και ένα σημείωμα στο δοχείο φαγητού θα του υπενθυμίζει κάθε στιγμή πόσο πολύ το σκέφτονται οι γονείς του και πως βρίσκονται δίπλα του σε κάθε νέο ξεκίνημα.

Επιπλέον, κόντρα στη νέα τάση του σχολικού εκφοβισμού, οι γονείς θα πρέπει να τονίζουν στο παιδί πως είναι κοντά του σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει στο σχολείο, προτρέποντάς το να έχουν συζήτηση σε τακτική βάση για όσα συμβαίνουν και ταυτόχρονα να το ενθαρρύνουν να γνωρίζει συνεχώς νέους φίλους και συμμαθητές. Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνούν να δώσουν την απαραίτητη στοργή και προσοχή στο τέλος κάθε ημέρας, με γενναιόδωρη αγκαλιά  και τον απαραίτητο χρόνο να ακούσουν το παιδί, τα συναισθήματά του, τις εμπειρίες που αποκόμισε μέσα στη μέρα, εάν χρειάζεται κάποιον σχολικό εξοπλισμό και οποιαδήποτε άλλη σκέψη το απασχολεί.

Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.