
Η επίδραση της πανδημίας στα παιδιά
Σίγουρα τον τελευταίο χρόνο η καθημερινότητα όλων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αλλάξει δραματικά, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και καθημερινών υποχρεώσεων. Οι γονείς συχνά προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία σε όλες αυτές τις αλλαγές: της εργασίας από το σπίτι, του περιορισμού των μετακινήσεων και των εξωτερικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα της τηλεκπαίδευσης των παιδιών και των πολλών επιπλέον ωρών που πλέον όλη η οικογένεια περνά μέσα στο σπίτι. Στην προσπάθεια τους λοιπόν να βρουν αυτές τις ισορροπίες, συχνά αμελούν την ψυχολογία των παιδιών κατά πόσο και εάν αυτά πιέζονται επίσης και τα συναισθήματα που βιώνουν. Η επίδραση της πανδημίας στα παιδιά είναι σημαντική για την ψυχοσύνθεσή τους καθώς μπορεί να βιώνουν ταυτόχρονα άγχος, μοναξιά, θλίψη και αβεβαιότητα, συναισθήματα τα οποία τους είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν. Την ίδια στιγμή τα παιδιά βιώνουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, καθώς πέρα από το σχολείο και τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μπορεί να έχουν στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αγαπημένα πρόσωπα όπως η γιαγιά και ο παππούς, που αποτελούν για αυτά ένα ουσιαστικό στήριγμα.
Η επίδραση της πανδημίας στα παιδιά δεν θα εξαλειφθεί άμεσα, παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός προχωρά και σταδιακά οι ρυθμοί της καθημερινότητας θα αρχίζουν να επανέρχονται. Οι γονείς συνίσταται να είναι αφυπνισμένοι για οποιαδήποτε αλλαγή εντοπίζουν στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για ό,τι τους απασχολεί. Μία πολύ καλή προσέγγιση προκειμένου να αντιλαμβάνονται οι γονείς την επίδραση της πανδημίας στα παιδιά είναι η συνεχής συζήτηση, με σκοπό τα ίδια τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και το πώς βιώνουν όλη την κατάσταση. Όταν ένα παιδί δηλώσει απογοητευμένο και αγχωμένο, είναι ένδειξη πως χρειάζεται μεγαλύτερη ψυχολογική υποστήριξη από τους γονείς κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο δύσκολης περιόδου. Ένα σημαντικό στοιχείο για να αντιληφθούν οι γονείς την επίδραση της πανδημίας στα παιδιά είναι η ηλικία τους, καθώς οι έφηβοι συχνά προσπαθούν να αποκρύψουν τα συναισθήματά τους είτε από ντροπή και φόβο, είτε για να μην αναστατώσουν τους άλλους, ενώ στο άλλο άκρο τα μικρά παιδιά δεν μπορούν απαραιτήτως να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά των παιδιών και στις καθημερινές τους συνήθειες.
Μερικές ενδείξεις για την επίδραση της πανδημίας στα νήπια και στα μικρότερα παιδιά είναι μία πιθανή παύση στην πρόοδο των ικανοτήτων και των αναπτυξιακών τους δεξιοτήτων, σαν να εκδηλώνουν πιο παιδική συμπεριφορά σε σχέση με την ηλικία τους. Ένα παιδί μπορεί να γίνει ευερέθιστο, να κλαίει πιο εύκολα και να αποζητά πιο συχνά την αγκαλιά των γονιών του, με έντονο άγχος αποχωρισμού, την ίδια στιγμή που μπορεί να εμφανίζεται διστακτικό στο να εξερευνά νέα πράγματα. Ένα παιδί μπορεί επίσης να εμφανίζει πιο επιθετική συμπεριφορά χτυπώντας και δαγκώνοντας, καθώς προσπαθεί και το ίδιο να διαχειριστεί όλη την ένταση που βιώνει. Η επίδραση της πανδημίας μπορεί να σχετίζεται με τον ύπνο ενός παιδιού, καθώς μπορεί να ξυπνά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο δεν έκανε στο παρελθόν, ακόμη και με τη διατροφή. Αναφορικά ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει διαταραχές στο στομάχι, παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα, η επίδραση της πανδημίας είναι εμφανής στο σωματικό βάρος των παιδιών, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ένα παιδί μπορεί να εκδηλώνει το άγχος που βιώνει και να γίνονται όλο και πιο συχνές αναφορές σε ασθένειες ή θανάτους στα υποτιθέμενα σενάρια στα οποία απασχολείται.
Η επίδραση της πανδημίας μπορεί να γίνει αντιληπτή με αλλαγές στη συμπεριφορά και των μεγαλύτερων παιδιών και των εφήβων, οι οποίες δεν ήταν συνηθισμένες στο παρελθόν. Η απογοήτευση και ο θυμός μπορεί να κυριαρχούν, ενώ μία ένδειξη η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η απομόνωση και η συνειδητή απομάκρυνση από τον κοινωνικό περίγυρο. Τα παιδιά αρχίζουν και περιορίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για τις κοινωνικές επαφές, καθώς όλα περιστρέφονται πλέον γύρω από τις οθόνες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ο ύπνος μπορεί και για τα μεγαλύτερα παιδιά να διαταραχθεί, καθώς δεν είναι σπάνιο να περνούν πολλές ώρες παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσα στη νύχτα. Λαμβάνοντας υπόψη πως η τηλεκπαίδευση επίσης έχει κουράσει τα παιδιά, η επίδραση της πανδημίας είναι σοβαρή και στο επίπεδο του ενδιαφέροντος για το σχολείο και για τις επιδόσεις τους.
Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ρυθμοί της καθημερινότητας να διατηρούνται σε ισορροπία όσο γίνεται περισσότερο, παρά το άγχος και την ένταση που και οι ίδιοι βιώνουν. Η επίδραση της πανδημίας είναι σημαντική για όλα τα μέλη μιας οικογένειας, για το λόγο αυτό χρειάζεται θετική σκέψη, τήρηση των βασικών κανόνων ώστε τα μέλη να παραμένουν υγιή καθώς και πολλές ευκαιρίες «απόδρασης», όπως άσκηση, επιτραπέζια παιχνίδια, ταινίες και πολύωρες συζητήσεις, προκειμένου να εξωτερικεύουν όλοι αυτά που βιώνουν.
Οι γονείς καλό είναι να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Ο παιδίατρος μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις και ποιες από αυτές είναι ανησυχητικές και ταυτόχρονα να προτείνει τρόπους και λύσεις ώστε όλη η οικογένεια να περνά κάποιες ώρες πιο εποικοδομητικά. Μία συζήτηση με τον παιδίατρο μπορεί να βοηθήσει καθώς μπορεί να εντοπίσει σημάδια διατροφικών διαταραχών και να προτείνει λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Εάν σας άρεσε το παρόν άρθρο που διαβάσατε και βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενό του, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και βοηθητική η άποψή σας.

